Skip to Content.
Sympa Menu

cc-se - [Cc-se] Ett annat sätt att skriva CC licensen på

cc-se AT lists.ibiblio.org

Subject: development of iCommons Sweden licenses

List archive

Chronological Thread  
  • From: Peter Brink <peter.brink AT brinkdata.se>
  • To: "cc-se AT lists.ibiblio.org" <cc-se AT lists.ibiblio.org>
  • Subject: [Cc-se] Ett annat sätt att skriva CC licensen på
  • Date: Sun, 03 Apr 2005 13:08:46 +0200

Den arbetsgrupp som jobbar med att omgestalta CC licenserna till skotska förhållanden har valt att skriva om hela licensen och använda ett mycket mer lekmannavänligt språk. Skottarnas utkast kan studeras på:
http://creativecommons.org/worldwide/scotland/translated-license

Att licensen skrivs på ett språk som är vardagligt men ändå exakt syns mig som en god intention men det finns problem. Original texten är ju skriven utifrån ett amerikanskt legalt perspektiv. En omskrivning på så sätt som skottarna gjort skulle nog troligen leda till att den svenska licensen text och utseendemässigt skulle skilja sig väsentligen från originalet vilket nog skulle riskera att leda till förvirring. Att referera till original texten som skottarna valt att göra riskerar pga språkliga och legala skillnader att inte vara till någon större hjälp.

Detta till trots så tycker jag att det skotska initiativet är värt att beaktas, utgångspunkten är ju att ett standard avtal som riktas mot en målgrupp som förväntas ha sämre juridiska kunskaper än den som avfattat avtalstexten *skall* vara författat på ett enkelt och begripligt språk. Se vidare Lag om avtalsvillkor i konsumentförhållanden (http://lagen.nu/1994:1512) och Lag om avtalsvillkor mellan näringsidkare (http://lagen.nu/1984:292).


/Peter Brink





Archive powered by MHonArc 2.6.24.

Top of Page