Skip to Content.
Sympa Menu

cc-ro - [Cc-ro] licenta propusa spre discutie

cc-ro AT lists.ibiblio.org

Subject: Cc-ro mailing list

List archive

Chronological Thread  
  • From: "Bogdan Manolea" <bogdan AT legi-internet.ro>
  • To: <cc-ro AT lists.ibiblio.org>
  • Subject: [Cc-ro] licenta propusa spre discutie
  • Date: Mon, 28 Nov 2005 14:17:11 +0200

Atribuire - Necomercial - Partajare în Conditii Identice 2.0
Sau
Paternitate - Necomercial - Distribuie la fel

Organizatia Creative Commons (desemnata în continuare prin "Creative Commons") nu este o firma de avocatura si nu acorda servicii de asistenta juridica. Distribuirea acestui contract nu creeaza o relatie de tip Avocat-Client. Creative Commons ofera aceasta forma de contract, asa cum este. Creative Commons nu îsi asuma raspunderea pentru daunele rezultate din continutul sau utilizarea acestui contract.

Contract

Opera asa cum este definita mai jos) este furnizata în conditiile acestui Contract Public Creative Commons ("CCPL" sau "contract"). Opera este protejata de legea privind drepturile de autor si drepturile conexe si de celelalte norme de drept aplicabile. Orice utilizare a opere, în afara celei autorizate prin acest contract sau prin legislatia în vigoare este interzisa.
Exercitarea oricaror drepturi prevazute de prezentul contract asupra operei valoreaza acceptarea acestuia. Conform termenilor si obligatiilor din prezentul contract, Ofertantul propune Acceptantului exercitarea drepturilor mentionate mai jos, iar Acceptantul este de acord cu termenii si conditiile contractului.

1. Definitii
a) "Opera" desemneaza opera originala de creatie intelectuala susceptibila de protectie prin dreptul de autor si drepturile conexe, furnizata în conditiile prezentului contract
b) "Opera comuna (sau opera colectiva ????) desemneaza acea opera, precum o publicatie periodica, o antologie sau enciclopedie, în care opera, în întregime si nemodificata, împreuna cu alte creatii, ce constituie opere independente si separate, sunt asamblate într-o unitate colectiva. În sensul acestui contract, o opera care constituie o opera colectiva nu este considerata opera derivata (asa cum este definita mai jos).
c) "Opera derivata" desemneaza acea opera creata plecând de la una sau mai multe opere preexistente, precum o traducere, un aranjament muzical, o dramatizare, o fictiune, o adaptare audiovizuala, o înregistrare sonora, o reproducere de arta, o versiune prescurtata, un rezumat sau orice alta forma în care opera poate fi modificata, transformata sau adaptata. O opera colectiva nu va fi considerata opera derivate, în sensul prezentului contract. In sensul acestui contract, atunci când opera este o compozitie muzicala sau o înregistrare sonora, sincronizarea operei cu imagini aflate în miscare va fi considerata opera derivata.
d) "Autorul" desemneaza persoana fizica sau persoanele fizice care au creat opera.
e) "Ofertantul" desemneaza persoana fizica sau persoana juridica care pune la dispozitie opera, în conditiile prezentului contract.
f) "Acceptantul" desemneaza persoana fizica sau persoana juridica care accepta prezentul contract si exercita drepturile acordate, fara sa fi încalcat în prealabil termenii contractului sau care a primit permisiunea expresa a Ofertantului de a exercita drepturile conferite prin prezentul contract, în pofida unei încalcari anterioare a prevederilor acestuia.
g) "Optiunile Contractului" desemneaza urmatoarele atribute generice ale contractului, asa cum au fost selectate de Ofertant si indicate în titlul contractului Atribuire-Necomercial-Partajare în conditii identice.

2. Limitele exercitarii dreptului de autor Nici o prevedere a acestui contract nu are scopul de a reduce, de a limita sau de a restrânge drepturile rezultate din aplicarea normelor legale cu privire la limitele exercitarii dreptului de autor prevazute de legislatia privind dreptul de autor si drepturile conexe sau din alte legi aplicabile.

3. Autorizare. In conditiile definite prin prezentul contract si pe întreaga durata de protectie a operei de legislatia privind dreptul de autor si drepturile conexe sau alt drept aplicabil, Ofertantul acorda Acceptantului in mod neexclusiv, nelimitat teritorial si cu titlu gratuit autorizarea de a exercita urmatoarele drepturi:
a) dreptul de a reproduce opera, de a o încorpora într-una sau mai multe opere colective si de a reproduce opera asa cum aceasta a fost încorporata într-o opera colectiva;
b) dreptul de a crea si de a reproduce opere derivate;
c) dreptul de a distribui copii sau înregistrari sonore, de a prezenta, reprezenta sau comunica public opera, prin orice procedeu tehnic, inclusiv încorporata in opere colective;
d) dreptul de a distribui copii sau înregistrari sonore, de a prezenta, reprezenta sau comunica public opere derivate, prin orice procedeu tehnic;
e) în cazul in care opera este o baza de date, dreptul de a extrage si a reutiliza parti substantiale din opera.
Drepturile mentionate mai sus pot fi exercitate în cazul tuturor suporturilor si formatelor. Drepturile mentionate mai sus includ si dreptul de a face modificarile tehnice corespunzatoare necesare exercitarii lor în cazul altor suporturi sau formate. Exercitarea tuturor drepturilor care nu sunt expres acordate de ofertant, sau asupra carora ofertantul nu are dreptul de gestiune, ramâne rezervat, în special în cazurile de gestiune colectiva obligatorie aplicabile, mentionate în articolul 4 (e) .

4. Restrictii. Contractul încheiat conform cu articolul 3 este încheiat sub conditia respectarii urmatoarelor restrictii:
a) Acceptantul poate reproduce, distribui, comunica public, interpreta în public opera, inclusiv în format digital, numai în conditiile acestui contract. El este obligat sa includa o copie a contractului sau adresa lui pe Internet (U.R.I. - Uniform Resource Indicator) alaturi de fiecare copie sau fonograma a operei care este reprodusa, distribuita, comunicata public sau interpretata în public, inclusiv in format digital. Acceptantul nu are dreptul de a oferi sau impune nici o conditie asupra operei, care sa modifice sau sa restrictioneze prevederile acestui contract sau exercitarea drepturilor tertilor dobânditori, asa cum sunt ele prevazute de acest contract. Acceptantul nu are dreptul de a ceda drepturi asupra operei. Acceptantul este obligat sa pastreze intacte toate notificarile care se refera la acest contract si la exonerarea de raspundere. Acceptantul nu are dreptul de a distribui, de a comunica public, de a interpreta în public opera , inclusiv in mod digital, folosind orice tehnologie care controleaza accesul sau utilizarea operei într-o modalitate neconforma conditiilor acestui contract. Aceste prevederi se aplica operei încorporate într-o opera colectiva, dar fara a implica necesitatea supunerii celorlalte opere continute în opera colectiva fata de conditiile acestui contract. Daca acceptantul creeaza o opera colectiva, la notificarea oricarui ofertant, este obligat, în masura în care este posibil, sa înlature din opera colectiva orice referinta la respectivul ofertant sau la autorul operei, asa dupa cum este cerut. Daca acceptantul creeaza o opera derivata, la notificarea oricarui ofertant este obligat, în masura în care este posibil, sa înlature din opera derivata orice referinta la respectivul ofertant sau la autorul operei , dupa cum este cerut.
b) Acceptantul poate distribui, comunica public, interpreta în public o opera derivata, inclusiv in format digital, numai în conditiile acestui contract, ale unei versiuni ulterioare a acestui contract, având aceleasi optiuni, sau ale unei contract Creative Commons iCommons care sa contina aceleasi optiuni ca si acest contract (ex. Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Japonia). Acceptantul este obligat sa includa o copie a contractului ori a altor contracte specificate prin teza anterioara sau adresa pe Internet (U.R.I.) a contractului aplicabil alaturi de fiecare copie sau fonograma a operei derivate pe care o distribuie, o comunica public, o interpreteaza în public, inclusiv în mod digital. Acceptantul nu are dreptul de a oferi sau impune nici o conditie asupra operei derivate, care sa modifice sau sa restrictioneze prevederile acestui contract sau exercitarea drepturilor tertilor dobânditori, asa cum sunt ele prevazute de acest contract. Acceptantul este obligat sa pastreze intacte toate notificarile care se refera la acest contract si la exonerarea de raspundere. Acceptantul nu are dreptul de a distribui, de a comunica public, de a interpreta în public opera derivata, inclusiv în mod digital, folosind orice tehnologie care controleaza accesul sau utilizarea operei într-o modalitate neconforma conditiilor acestui contract. Aceste prevederi se aplica operei derivate încorporate într-o opera colectiva, dar fara a implica necesitatea supunerii celorlalte opere continute în opera colectiva fata de conditiile acestui contract.
c) Acceptantul nu poate exercita nici unul dintre drepturile acordate prin articolul 3 cu intentia sau scopul de a obtine un avantaj sau profit comercial sau o compensatie financiara personala. Schimbul operei cu alte opere protejate prin drepturi de autor sau drepturi conexe, prin partajarea electronica de fisiere("file-sharing") sau prin orice alte mijloace, nu va fi considerat schimb cu intentia sau scopul de a obtine un avantaj sau profit comercial sau o compensatie financiara personala.
d) Daca Acceptantul distribuie, comunica public, interpreteaza în public sau difuzeaza digital în public opera sau orice opere derivate sau opere colective, este obligat sa pastreze intacte toate informatiile si notificarile privind drepturile de autor sau conexe asupra operei si sa atribuie paternitatea operei autorului., într-o maniera rezonabila în functie de suportului sau mijloacelor utilizate. Acceptantul trebuie sa comunice numele autorului (sau pseudonimul sau), daca acesta a fost adus la cunostinta; titlul operei, daca acesta a fost adus la cunostinta; daca exista si în masura în care este posibil, adresa pe Internet (U.R.I.) pe care Ofertantul o specifica pentru a fi asociata cu opera, cu exceptia cazului când aceasta adresa nu se refera la informatiile privind paternitatea operei si conditiile de utilizare a operei. In cazul unei opere derivate Acceptantul trebuie sa comunice, o notificare asupra utilizarii operei în crearea operei derivate (ex. "traducere în limba româna a operei scrise de autor" sau "ecranizare bazata pe opera scrisa de autor"). Aceste obligatii de atribuire a paternitatii operei trebuie efectuate în orice modalitate rezonabila. Cu toate acestea, în cazul unei opere derivate sau al unei opere colective, aceste notificari trebuie sa fie prezente cel putin acolo unde alte asemenea notificari privind drepturile de autor sau conexe sunt prezente si într-o maniera cel putin la fel de proeminenta ca si acestea.
e) In cazul in care un tip de utilizare a operei ar fi supusa unui regim legal de gestiune colectiva obligatorie, Ofertantul îsi rezerva dreptul exclusiv de a colecta remuneratiile respective prin intermediul organismului de gestiune colectiva competent. Se face referinta în special la dreptul la remuneratie compensatorie pentru copia privata, dreptul la remuneratia echitabila pentru împrumutul public, dreptul de suita, dreptul de radiodifuziune a operelor muzicale, dreptul de comunicare publica a operelor muzicale, cu exceptia proiectiei publice a operelor cinematografice, dreptul la remuneratie echitabila recunoscut artistilor interpreti si producatorilor de fonograme pentru comunicarea publica si radiodifuzarea fonogramelor de comert sau a reproducerilor acestora, si dreptul de retransmitere prin cablu.


5 Garantie si exonerarea de raspundere
a) Prin punerea operei la dispozitia publicului conform termenilor acestui contract Ofertantul declara de buna credinta ca, in conformitate cu ceea ce cunoaste si în limite rezonabile:
i. Ofertantul a obtinut toate drepturile necesare asupra operei pentru a putea autoriza exercitiul drepturilor acordate prin prezentul contract, si a permite utilizarea netulburata si exercitiul licit al acestor drepturi, aceasta fara ca Acceptantul sa aiba o obligatie de a plati vreo remuneratie, cu exceptia celor prevazute de mecanismele de gestiune colectiva obligatorie descrise la art. 4(e) ;
ii. Opera nu da nastere vreunei încalcari a drepturilor unor terte persoane, în special drepturi de autor sau drepturi conexe, drepturi la marca, drepturi la informatie, drepturi civile sau oricare alte drepturi, si nici vreunei defaimari, violare a dreptului la viata privata sau vreunui alt fapt ilicit cu privire la oricare alta terta parte.
b) Cu exceptia situatiilor prevazute expres in prezentul contract sau intr-un alt acord scris, sau cerute de legea aplicabila, Opera este pusa la dispozitie fara vreo garantie de orice fel, expresa sau tacita, inclusiv în ceea ce priveste continutul sau exactitatea operei.

6. Limitarea raspunderii. Cu exceptia întinderii raspunderii cerute de normele imperative ale legii aplicabile si a repararii prejudiciilor impuse de raspunderea fata de terti generata de încalcarea garantiilor prevazute la articolul 5 , ofertantul nu va fi responsabil fata de acceptant, în temeiul nici unei doctrine juridice, pentru orice prejudicii directe, indirecte, materiale sau morale care decurg din aceast contract sau din utilizarea operei, chiar daca ofertantul a fost avertizat asupra posibilitatii producerii unor asemenea prejudicii.

7. Rezilierea contractului

a) Acest contract va fi reziliat de drept, iar drepturile acordate prin intermediul sau vor înceta în mod implicit în cazul în care acceptantul savârseste orice fel de încalcare a conditiilor contractului. Contractele prin care persoane fizice sau persoane juridice dobândesc de la acceptant opere derivate sau opere colective, în conditiile acestui contract, nu vor fi reziliate, atât timp cât respectivii dobânditori vor respecta conditiile sub care le-au fost acordate drepturile respective. Articolele 1, 2, 5, 6, 7 si 8 vor ramâne aplicabile chiar dupa rezilierea acestui contract.
b) In limitele indicate mai sus , prezentul contract este se aplica pe întreaga durata de protectie a operei conform legii aplicabile. Cu toate acestea, ofertantul îsi rezerva dreptul de a exploata opera si în alte conditii contractuale sau de a înceta oricând distribuirea operei; totusi, utilizarea acestei optiuni a ofertantului nu va conduce la restrângerea efectelor prezentului contract (sau a oricarei alt contract care a fost sau trebuie sa fie acordat conform conditiilor acestui contract), iar contractul va continua sa produca efecte depline, pâna la rezilierea sa în baza prevederilor mentionate mai sus.

8. Alte prevederi
a) Cu fiecare reproducere sau comunicare publica in format digital de catre acceptant a operei sau a unei opere colective, ofertantul face primitorului o oferta de contract având ca obiect opera, continând aceleasi conditii ca si prezentul contract încheiat cu acceptantul.
b) Cu fiecare reproducere sau comunicare publica in format digital de catre acceptant a operei derivate, ofertantul face primitorului o oferta de contract având ca obiect opera originala, continând aceleasi conditii ca si prezentul contract încheiat cu Acceptantul
c) Daca o prevedere a acestei contract este nula, invalida sau inaplicabila conform legislatiei în vigoare, validitatea sau aplicabilitatea celorlalte dispozitii ale contractului nu va fi afectata. Fara a fi necesare alte actiuni a partilor contractante, prevederile invalide sau inaplicabile vor fi interpretate in masura minima necesara pentru a deveni valide si aplicabile.
d) Nu se va considera ca s-a renuntat la vreo prevedere a prezentului contract sau la invocarea încalcarii acesteia cu exceptia cazului în care astfel de renuntare este în scris si semnata de partea care suporta consecintele renuntarii
e) Acest contract constituie întreaga conventie a partilor asupra operei astfel contractate. Nu exista alte întelegeri, acorduri sau prevederi asupra operei care sa nu fie specificate prin prezentul contract. Ofertantul nu va fi subiect al nici unei prevederi aditionale care ar aparea în orice comunicat din partea acceptantului. Acest contract nu poate fi modificat fara acord scris al ofertantului si al acceptantului.
f) Dreptul aplicabil este dreptul român.

Creative Commons nu este parte a acestui contract si nu acorda nici o garantie legata de opera. Creative Commons nu va fi raspunzatoare fata de acceptant sau fata de orice alta persoana, în conformitate cu nici o doctrina juridica, pentru nici un fel de prejudicii, inclusiv, cu titlu exemplificativ, orice prejudicii directe, indirecte, materiale sau morale produse în legatura cu acest contract. Prin exceptie de la cele doua teze anterioare, daca Creative Commons s-a identificat în mod expres ca fiind ofertant în acceptiunea acestui contract, atunci va avea toate drepturile si obligatiile ofertantului.

Cu exceptia scopului limitat la a indica publicului ca opera este licentiata conform CCPL (Contractul Public Creative Commons), nici o parte nu va utiliza marca "Creative Commons" sau orice alta marca sau însemn al Creative Commons fara consimtamântul prealabil exprimat in scris al Creative Commons . Orice utilizare autorizata va fi în concordanta cu specificatiile corespunzatoare privind utilizarea marcii, asa cum vor fi publicate pe site-ul oficial al Creative Commons sau asa cum vor fi puse la dispozitie periodic la cerere.



  • [Cc-ro] licenta propusa spre discutie, Bogdan Manolea, 11/28/2005

Archive powered by MHonArc 2.6.24.

Top of Page