Skip to Content.
Sympa Menu

cc-rs - CC Serbia o upotrebi srpskih licenci

cc-rs AT lists.ibiblio.org

Subject: Creative Commons Serbia

List archive

Chronological Thread  
  • From: Nena Antic <advocat_studio AT yahoo.com>
  • To: Creative Commons Serbia <cc-rs AT lists.ibiblio.org>
  • Subject: CC Serbia o upotrebi srpskih licenci
  • Date: Sat, 9 Feb 2008 17:47:12 -0800 (PST)

Tokom prethodnih nedelja, direktno sam dobijala pitanja koja se neposredno odnose na verziju srpskih licenci i licenciranje dela tim licencama od onih koji ih vec koriste, kao i od onih koji to nameravaju, pa s tim u vezi, saljem krace informacije.

Nacionalne licence, lansirane u decembru, sastavljene prema najnovijoj verziji 3.0
(koja je na snazi od proslog leta i koja je, pre srpskih, adaptirana u americkim, holandskim, luksemburskim, grckim i filipinskim licencama) i objavljene na cirilici i latinici na http://creativecommons.org/international/rs/, dostupne su na oba pisma.

Pored licenci, na oba pisma su prevedeni i osnovni opisi licenci - commons deed i osnovna uputstva o izboru licenciranja - http://creativecommons.org/license/?lang=sr. Iz tehnickih razloga, produzena je tehnoloska implementacija nekih delova prevoda (osnovni opisi na latinici: naziv licenci , npr. attribution - autorstvo, Serbian Latin - srpski latinica ili uputstava na latinici). Ovi manji nedostaci prevoda opisa i uputstava ne uticu na pravnu vaznost licenci, jer ne predstavljaju pravne delove licenci i  licence mogu pravilno da se koriste nezavisno od njih. Ako se delo za sada licencira srpskom licencom, licenciranje je validno, a prevod (srpski (latinica) umesto sadasnjeg: Serbian Latin) bice automatski prikazan na osnovnom opisu u trenutku otklanjanja tehnickih smetnji od strane CC.

Informacije o Creative Commons na srpskom jeziku nalaze se na web strani Creative Commons Srbije, http://creativecommons.org.yu/blog/1, a detalji o  licencama na http://creativecommons.org.yu/faq i http://creativecommons.org.yu/licence , s tim sto je jos uvek u toku postavljanje dodatnih linkova (faq: link na izbor licenci,  licence: link na osnovne opise/commons deed na latinici i na ugovor/Licencu na cirilici).

Pozdrav,
Nena





Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo! Mobile. Try it now.

  • CC Serbia o upotrebi srpskih licenci, Nena Antic, 02/09/2008

Archive powered by MHonArc 2.6.24.

Top of Page