Skip to Content.
Sympa Menu

cc-nl - Re: [Cc-nl] Answers to 'enkele opmerkingen'?

cc-nl AT lists.ibiblio.org

Subject: Cc-nl mailing list

List archive

Chronological Thread  
  • From: Wouter Vanden hove <wouter.vanden.hove AT pandora.be>
  • To: cc-nl AT lists.ibiblio.org
  • Subject: Re: [Cc-nl] Answers to 'enkele opmerkingen'?
  • Date: Mon, 12 Jul 2004 05:33:58 +0200

Gerard van Enk wrote:
nynke hendriks wrote:

Beste Gerard,

Excuses voor het late antwoord, hier is het antwoord op je vraag m.b.t. de 'all media and formats whether currently known or hereafter devised' - dit is veranderd in 'bestaande media en formats' in de NL licenties omdat het nog steeds twijfelachtig is of toekomstige auteursrechten wel mogen worden overgedragen in Nederland. In Duitsland mag dat in ieder geval niet, en in Nederland lijkt het er ook op dat het niet mag, vandaar.

Wat bedoel je met "toekomstige" auteursrechten?

1) de rechten op werken die nog gecreƫerd moeten worden.
2) rechten op werken die in een ander formaat gegoten worden.


Wat bedoel je met "overdragen"?

Met een CC-licentie wordt er niets overgedragen. De auteurs blijft de rechthebbende en is niet te vergelijken met een contract waarbij de rechten worden overgedragen naar een andere partij.


Wat wordt bedoeld met "bestaande media en formats"

1) de media die bestaan op het moment dat de originele ateur dit werk onder CC-licentie plaatst.

2) of het moment waarop een gebruiker de licentie leest. (dit kan 50 jaar later zijn)

Aangezien de licentie verleend is voor de ganse duur van de copyright-termijn (leven +70), slaat het "bestaand" mi op elk formaat dat tijdens die tijdsuur bestaat, dus gekeken vanaf het heden ook op toekomstige formaten.


Ik snap dat het eventueel niet zou mogen in Nederland, maar wat voor een consequenties heeft dit in de praktijk? Dat iedere keer als er een nieuw formaat of nieuwe media-drager uitgevonden wordt, de licentie opnieuw verleend moet worden of dat er contact op moet worden genomen met de 'eigenaar' voordat het product (bijv muziek) in een ander formaat verspreid mag worden?

Musici liggen onder contract bij hun platenmaatschappij en hebben daarbij meestal hun rechten overgedragen aan het platenlabel, in ruil voor een bepaalde vergoeding (percentage op verkochte CD's, radiospeeltijd,...), maar als muziek via een downloadservice verkocht wordt zijn er geen cd's meer in het spel, en zou het platenlabel kunnen weigeren nog royalty's uit te betalen aan hun artiesten.

Ook eisen krantenjournalisten en fotografen bijkomende vergoeding als hun vroegere artikels online worden gezet door hun kranten-werkgever.

Maar aangezien bij CC-licenties geen rechten worden overgedragen en er ook geen royalty's in het spel zijn vraag ik me af hoe dit relevant is.



Wouter Vanden Hove
www.vrijschrift.org
www.opencursus.org




Archive powered by MHonArc 2.6.24.

Top of Page